Olej konopny – powrót do łask

0
66
olej konopny - powrót do łask

Olej konopny powstaje z tłoczonych na zimno nasion konopi siewnych, które w odróżnieniu od konopi indyjskich nie mają właściwości narkotycznych. Olej konopny jest jednym z cenniejszych olejów pod względem wartości odżywczych i zdrowotnych oraz ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. To co w tym oleju jest najcenniejsze to wysoka zawartość NNKT (Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych) z grupy omega-6 i omega-3. Proporcje tych kwasów w oleju konopnym są bardzo korzystne dla ludzkiego organizmu, a ich wzajemny stosunek wynosi 3:1. Oprócz kwasów tłuszczowych olej konopnyzawiera również witamy i minerały, takie jak: witaminę E, witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę K, wapń, cynk, fosfor oraz magnez.

Olej konopny jako superfoods

Jeżeli faktycznie olej konopny tłoczony był na zimno i nie został poddany rafinacji będzie naszym sprzymierzeńcem w codziennych staraniach o dobre zdrowie. Olej z nasion konopi siewnych ma zielonkawy kolor i delikatny orzechowy smak, który nie dominuje w potrawie, a jedynie dodaje jej swoistego aromatu. Musimy jednak pamiętać, by używać go na zimno, gdyż poddany obróbce termicznej traci swoje cenne właściwości. Jeżeli potrzebujemy dodać go do potrawy gotowanej, zróbmy to w końcowej fazie jej gotowania, aby zminimalizować stratę jego dobroczynnych składników. Dzięki dodaniu go do potraw z warzyw sprawimy, że witaminy w nich zawarte zostaną lepiej wykorzystane przez nasz organizm. Olej konopny świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, pesto, hummusu, albo w zastępstwie masła – do kanapek. Ze względu na dużą zawartość dobrze przyswajalnego białka jest ceniony przez wegan. 

Co nam da, gdy włączymy go do naszej diety? 

  • wzmocni naczynia krwionośne i usprawni przepływ przez nie krwi, a tym samym uchroni nas przed dolegliwościami ze strony układu sercowo-naczyniowego,
  • zwiększy naturalną odporność organizmu poprzez wzmocnienie flory jelitowej,
  • dzięki zawartości kwasu gamma-linolenowemu złagodzi objawy syndromu napięcia przedmiesiączkowego oraz menopauzy,
  • za sprawą przeciwutleniaczy ochroni przed nowotworami,
  • złagodzi stany zapalne organizmu, bóle stawów, obrzęki mięśni,
  • przyspieszy regenerację błon śluzowych oraz skóry,
  • usprawni działanie układu nerwowego.

Olej konopny jako luksusowy kosmetyk

Już samo spożywanie oleju konopnego przyczynia się do poprawy kondycji naszej skóry, włosów czy paznokci. Ale możemy również zastosować go jako kosmetyk – naturalny, czyli zdrowy. Olej konopny przypomina sebum wydzielane przez ludzką skórę, dzięki czemu wspaniale sprawdzi się w pielęgnacji cery mieszanej, tłustej a nawet łojotokowej.

Olej konopny bardzo dobrze rozprowadza się na skórze i szybko wchłania, a takie jego bezpośrednie stosowanie odżywia skórę, wspaniale ją nawilża, poprawia koloryt i rozświetla. Chroni także skórę przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych – niskich bądź wysokich temperatur czy zanieczyszczeń powietrza. Olej konopny ma większą moc niż niejeden krem z drogerii – leczy stany zapalne skóry, a nawet takie choroby jak łuszczyca, egzema czy łojotok. Wspomaga także leczenie trądziku oraz matowi cerę tłustą i mieszaną. Sprawdzi się również jako kosmetyk do demakijażu – jest na tyle delikatny, że można przy jego pomocy usuwać nawet makijaż oczu bez obawy ich podrażnienia.

Olej konopny można stosować również na włosy jako naturalną odżywkę. Takie jego zastosowanie doda włosom blasku, a także ułatwi ich rozczesywanie.

Również paznokciom możemy zafundować kurację olejem konopnym. Wcieranie go w płytkę paznokciową oraz wokół niej odżywi i wzmocni paznokcie zarówno u rąk, jak i u stóp.

Olej konopny można stosować także u dzieci jako kosmetyk łagodzący podrażnienia skóry. Bez obaw mogą sięgać po niego również osoby z alergiami, skórą nadwrażliwą czy dermatozami. 

Warto zacząć stosować ten cenny olej zarówno w kuchni, jak i w codziennej pielęgnacji naszej urody. Nie będziemy musieli długo czekać, by móc przekonać się o jego dobroczynnym działaniu. Przed jego zakupem upewnijmy się jednak, że został wytłoczony na zimno z ziaren z certyfikowanej plantacji i że na sklepowej półce stoi od niedawna, w ciemnej butelce, w możliwie ciemnym i chłodnym miejscu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here